Miten olemme päätyneet MBB:n pariin ja miten koemme sen henkilökohtaisesti?

Hallituksen jäsenet kertovat omasta taustastaan ja MBB:stä.


MONICA HALINEN, yhdistyksen puheenjohtaja

Olen Monica Halinen ja toimin MBB Finland yhdistyksen puheenjohtaja. Koen tehtävän mieluisana koska yhdistyksessä on niin ihania ihmisiä, että heidän kanssaan voisi olla jatkuvasti tekemisissä - ja tekemässä vaikka mitä.

Olen pohjakoulutukseltani psykiatrinen sairaanhoitaja. Jos opettajani keskikoulussa olisivat saaneet tahtonsa läpi, olisin mennyt Ateneumiin ja jos isäni olisi pystynyt minua määräämään, olisin lähtenyt tekemään jonkinlaista bisnes-hommaa. Minä halusin ammatin, jolla pääsisin johonkin kehitysmaa yhteistyöhön. Elämän oikkujen ohjaamana en lähtenyt Afrikkaan vaan menin töihin Helsingin kaupungin psykiatriaan. Tein kaikkea mahdollista terveysvirastossa; toimin osastonhoitajana, konsultoivana psykiatrisena sairaanhoitajana sosiaali-ja terveydenhuollossa, olin projektivastaavana useammassakin projektissa ja myös yli 10 vuotta kriisiryhmän johtajana. Työ oli mielenkiintoista ja palkitsevaa. Kävin erilaisia koulutuksia; sosiaalipsykologiaa ja kasvatustiedettä yliopistolla, sitten pari-ja perheterapia, ryhmä, hahmo, työnohjaus, johtajuus, lyhyt psykoanalyyttinen terapia, ennalta ehkäisevä mielenterveystyö, psykodraama, erilaiset luovat työtavat, tarinateatteri, kriisi-ja trauma, EMDR etc …kaikenlainen kiinnosti ja joistakin koulutuksista sain todistuksen niin, että olen Valviran hyväksymä psykoterapeutti. Olen myös tehnyt psykoterapiaa, työnohjausta ja kouluttanut toiminimellä yli 25 vuotta. Lisäksi olen johtajuuden ja työhyvinvoinnin valmentaja.

Lähdin kaupungilta 30 vuoden jälkeen vaikka viihdyin hyvin. Olin kolme vuotta ruotsinkielisen mielenterveysyhdistyksen toiminnanjohtajana. Sielläkin viihdyin mutta lopetin 2014, koska en halunut tehdä niin paljon paperitöitä – halusin olla ihmisten kanssa. Jäin kokonaan yksityisyrittäjäksi ja teen myös työtä johtajuuden ja työhyvinvoinnin parissa yrityksessä nimeltään Florire Oy.

Vuonna 2012 sain MBB herätyksen ihanien entisten kollegoiden ja ystävieni kautta. Luimme ”Come to your Senses”-kirjaa ja olimme niin vakuuttuneita menetelmän toimivuudesta, että halusimme kutsua MBB:n kehittäjän Stanley Blockin Suomeen. Ryhmällä ei ollut rahaa mutta Suomen Mielenterveysseuran avulla se onnistui. SMS solmi Blockin kanssa sopimuksen jonka perusteella Suomessakin voi nyt opiskella sertifioiduksi MBB asiantuntijaksi. Ensimmäinen ”kliinikkojen” koulutus ei ollut yhtä jäsentynyttä kuin mitä koulutus on nyt. Meillä oli paljon yhteistä hauskan pitoa, puuhaa ja työntekoa Kouluttajina toimi Isaac Phillips ja myöhemmin Kevin Webb. Koulutus vei paljon aikaa ja välillä oli sekavaa mutta myös todella antoisaa. Stanley Block tuli toisenkin kerran Suomeen. Toimme SMS:n koulutukseen uuden elementin; tutortuen opiskelijoille. Saimme aikaan ensimmäisen suomenkielisen MBB kirjan ”Kehon ja mielen yhteys” joka on käännös kirjasta ”Mind-Body Workbook for Stress”. Kävimme esittelemässä menetelmää erilaisille ihmisille ja perustimme MBB-yhdistyksen 2015 lopussa.

Elämässäni on muutakin kuin MBB:tä. Minulla on ihana perhe, viimeisin tulokas on 6 kk vanha poika. Olen erittäin kiinnostunut taiteesta; kuvataiteesta, teatterista, musiikista, arkkitehtuurista. Tykkään liikkua luonnossa ja vedessä; uinti, melominen, kirkkovenesoutu (kävin mm. pari kertaa Tallinnassa kirkkoveneellä) ovat lempi liikuntalajejani. Luultavasti harrastaisin syväsukellusta, jos ei siihen tarvittaisi kaikkia niitä vempeleitä – en tykkää teknistä osaamista vaativista jutuista. Teen myös vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden ja mielenterveyskuntoutujien kanssa.

MBB on minulle tärkeä työväline omassa henkilökohtaisessa elämässäni. Se auttaa minua hahmottamaan tapahtumia ympärilläni ja itsessäni ja on myös auttanut lisäämään itsetuntemustani, jota tarvitaan, vaikka olen jo täyttänyt 60. MBB toimii itselleni työnohjaajana. Käytän menetelmää asiakkaiden kanssa psykoterapiassa, psykoedukaatiossa (esim unikoulussa), työnohjauksessa ja johtajuusvalmennuksessa. Minulle on tärkeätä tehdä työtä yhdistyksen merkittävän vision eteen ja edesauttaa yhdistystä kasvamaan niin, että mahdollisemman moni suomalainen voisi oppia tuntemaan MBB:n ja kokea että siitä on elämässä hyötyä ja iloa.

___________________________________________________________________________________

TARJA RAJALA, yhdistyksen sihteeri

Olen Tarja Rajala ja toimin tällä hetkellä Suomen MBB-yhdistyksen sihteerinä. Nuoressa yhdistyksessämme intoa ja iloa riittää! Taustaltani olen THM, psykiatrinen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, työnohjaaja ja coach. Olen tehnyt lähes 30 vuoden uran erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä sekä hoitajana, kouluttajana, konsulttina että johtotehtävissä.

Sitten v.2007 perustin oman yrityksen ja sanouduin irti kuukausipalkkaisesta työstäni. Halusin elämääni lisää vapautta, joka toteutuikin. Yrityksessäni toimin työnohjaajana, coachina ja työyhteisöjen kehittäjänä. Yrittäjävuosinani minulla oli erityisen hyvät mahdollisuudet osallistua mielenkiintoisiin koulutuksiin, sekä lyhyisiin että pidempiin. Työnohjaajaksi olin valmistunut ennen yritykseni perustamista, mutta Progress Coachin tutkinnon hankin heti yritystoimintani alussa. Paljon työvälineitä sain pidemmistä NLP Trainer ja Enneagrammi-ohjaaja-koulutuksista. Kaikki koulutukset ovat hyödyttäneet sekä minua itseäni että asiakkaitani.

Ystävien ja entisten työtovereiden ansiosta päädyin v. 2012 pienryhmään, joka alkoi opiskella MBB:tä Come to your Senses – kirjan pohjalta. Myöhemmin, v. 2013, kutsuimme menetelmän kehittäjän, psykiatri ja psykoanalyytikko Stanley H. Blockin Suomeen. Pikkuhiljaa menetelmä on rantautunut Suomeen, kuten puheenjohtajamme Monica Halinen omassa esittelyssään kertoo.

MBB:n käyttö antoi minulle uuden, tehokkaan työkalun työhöni, mutta myös henkilökohtaiseen elämääni. Pystyn haastavissa tilanteissa rauhoittamaan itseni ja olemaan aidosti, rauhallisesti läsnä. Asiakastyössä MBB toimii sekä yksittäisenä interventiona että jatkuvana prosessina. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, mutta edelleen MBB on tärkeä osa arkipäivääni. Varsinkin uudessa parisuhteessani se on nopeuttanut suhteemme syvenemistä, toinen toisemme arvostamista ja hyväksymistä. Kun kommunikaatio tapahtuu kummankin todellisesta minästä käsin, paljon turhaa jää pois ja aito kohtaaminen on mahdollista. MBB on tuonut elämääni lisää luottamusta ja helppoutta. Kun kohtaan haastavia tilanteita, voin aina ottaa harjoitteet käyttöön. Tiedän, että ne toimivat. Niiden avulla saan nopeasti ja tehokkaasti käyttööni voimavarani parhaalla mahdollisella tavalla. On antoisaa olla mukana viemässä MBB:n ”ilosanomaa” eteenpäin!